mandag, juli 12, 2004

Yin og Yang

Har tenkt lenge på å spre dette jeg nå skal si, det er litt komplisert, men samtidig er det helt utrolig genialt, og det kan være godt å vite om det. Så jeg skal prøve å forklare det ;)

Når du går på estetiske skoler får du lære om komplimentærfargene. Alle farger har en komplementær farge. For eksempel er gul komplimentærfargen til lilla. Hvis du blander to komplimentærfarger blir det grått. Hvis du stirrer lenge på en gul overflate og så lukker øynene vil du se lilla. Disse to fargene hører sammen, de er komplimentære.

Men det er ikke bare fargene som er komplimentære, alt har en komplimentær side. Jeg kan gi eksempler som kjærlighet-hat, tie-tale, fattig-rik, varmt-kaldt, positivt-negativt, mann-kvinne, lys-mørke, pc-mac. Jeg kan nevne i fleng (oki, så var den siste der litt tull da men ;)

I Kina symboliserer de dette med Yin og Yang. Yin og Yang symboliserer de to motsettende kreftene som alltid vil kjempe på jorden. Yin står for det negative, det kvinnelige, det mørke og for jorden. Yang står for det positive, det mannlige, det lyse og for himmelen. Selve symbolet viser den fullkomne balansen mellom disse to kreftene, det viser enhet, det viser Gud.

Tenk nå litt over dette. Hvordan kan du si at en person er kort? Nettopp fordi du har sammenlignet han med alle andre som er så mye høyere. Hvordan kan du si at noe er pent? Jo fordi du har sett noe som er stygt. Jeg husker at jeg som liten laget en tegning som jeg da synes var den vakreste tegningen jeg noen gang hadde laget. Det var fordi jeg aldri hadde sett meg selv lage noe vakrere. I dag synes jeg selvfølgelig ikke at den tegningen er fin lenger, for i dag har jeg sett at jeg kan tegne mye finere enn det. Tar du tegningen?

I vår erkjennbare verden trenger vi den negative siden for å kunne oppleve den positive, vi må ha følt kulde for å kjenne varme. Litt håpløst kan du kanskje tenke...at jeg ikke kan oppleve noe godt uten å oppleve noe vondt... Men det finnes et unntak, og det er Gud. Han er enhet. Hele grunnen til at vi er her, til at verden finnes, er at Gud har splittet seg seg opp i to deler, han er som stammen på et tre som har delt seg i en positiv side og en negativ side. Skapelseberetningen forteller om Adam og Eva som levde i paradis, de levde i enhet med Gud, de visste ikke forskjell på godt og ondt. Men så spiste de av kunnskapens tre og de kunne nå, som Gud, se forskjell på godt og ondt. Dermed brøt vi ut av paradiset, vi brøt ut av enheten med Gud, og må i dag kjenne det onde for å kjenne det gode.

Bare Gud er enhet. Bare hos Gud kan du oppleve paradiset der det verken finnes sol- eller skyggesider. Der finnes bare den gode Gud.

Så står vi vel igjen igjen med det store spørsmålet. Hva er veien til Gud? Kanskje er det å leve i balanse mellom de to kreftene som Yin og Yang symbolet sier? Kanskje er det Jesus? Jeg har i alle fall god tro på at det kan være lurt å finne en balanse, å bruke av begge sidene, for begge sidene er til for å utfolde hverandre. Å bruke både kvinner og menn i et styre fordi de begge har verdifulle egenskaper, som kanskje står tynt alene, men sammen står de best.

Også i karaten tenker vi på dette. Retningen jeg trener heter Kyoshinkai, som betyr noe sånn som: sannheten er at de 2 verdenspolene forenes.Det heter i Bibelen at du skal elske dine fiender, fordi akkurat som solen skinner på både det onde og det gode, det stygge og det vakre, skal du elske alle sider av Guds skaperverk. Du skal være klar av at du dessverre er avhengig av det onde for å oppleve det gode. Men søk enhet, søk balanse, søk Gud, og du vil oppleve det usammenlignbare paradiset.

....tanker hentet fra bibelen, Innvielse av Elisabet Haich, Regnbueboka, karaten....

4 kommentarer:

Dagbok sa...

Bare en kommentar te det du har skrevet, jeg tror det er farlig å blande religioner. I bibelen står det at den eneste veien til himmelen er gjennom Jesus. Det er han som har gitt oss mulighet te å komme inn til himmelen men vi må velge å ta imot eller ikke! Når vi tar imot han det er da vi får fred i hjertet våres. Gud er et stort begrep, alle religioner tror på en Gud men vi kristne tror at det er bare gjennom JESUS en kan komme til Gud. Forresten er ikke kristendom en religion der du må streve etter å kanskje komme til himmelen men det er et personlig forhold til en som har skapt denne verden,hvis du tror i ditt hjerte at jesus sto opp fra de døde og hvis du beskjenner med din munn skal du bli frelst. Eli.. du er litt av en filosof! Minner meg litt om Jostein Gaarder.

Eli sa...

Kan være helt enig i det, og det er nemligt også derfor jeg ikke er kristen. Jeg skal innrømme at for meg, som står heller objektivt utenfor, er det enkelt å blande religionene. For meg er det naturlig. Jeg klarer ikke å tro at det er bare de kristne eller bare buddhistene eller bare hvilket som helst annet folkeslag som har rett. Det er akkurat som at vi i vesten tror det er bare vår kultur som er den riktige og vi vil gjerne spre denne ut til alle verdens land. Men jeg tror det kan være mye rett hos andre kulturer også. Det bor 6 milliarder helt forskjellige mennesker på jorden og kanskje finnes det ikke bare en vei til Gud. Jeg kan ikke annet enn å filosofere over det, og å be.

Men så har jeg heller aldri møtt Jesus, jeg er ikke kristen. Kanskje hadde synet mitt endret seg hvis jeg hadde vært det. Da hadde nok også jeg bare sett en vei til Gud.

(foresten hadde vært kjekt å vite hvem du er dagbok?

Dagbok sa...

Ja, eg glemte å si hvem jeg er ! Elisabeth svela
eg måtte bare skrive kommentar siden jeg hadde lov til det ... men eg må si en ting til! Di fleste religionene har kommet etter kristendom ..å alle har valgt å ta noe fra kristendommen men utelatt andre ting! men nok om det .. den som leter skal finne! Håper du finner det rette! men du er bra eli. syns at du er kul å henge med! Gleder meg te å bade ..

Eli sa...

hihi, heilt greit d alså. Syns bare d e kjempekoseligt å gildt me kommentara. Men av alle de fem verdensreligionane e d bare Islam så komme itte kristendommen, så vett sje åm eg e heilt enige der...menmen...syns d e fint at me kan diskutera ting sjøl om me isje alltid e enige, e alltid godt å hørra andre synspunkt. kjempekjekt å ver me deg åg :D åg eg glede meg t badet vårt :D